olajszag

csak ha szét is szedted a mecsóidat

AMTS 2019 kedvencek második adag

2019. március 22. 22:48 - Dombóvári Mihály

A Tuning World Bodensee standjának nagyon színvonalas autói, valamint BMW-k, japánok és mindenki más!

Nem nagy stand az AMTS-esn a Tuning World Bodensee-é, de annál erősebb. Amolyan válogatás a legjavából, ötletek, stílus, ami ha éppen nem is a Tiéd, akkor is becsülni fogod az autót, ami viseli, mert olyan magas szinten rakták össze. Érdemes rájuk nézni élőben is, de itt vannak fotókon:

 A galériák foltatódnak, de tovább kell lépni hozzá.

Tovább
Szólj hozzá!

AMTS 2019 kedvencek első eresztés

2019. március 22. 20:17 - Dombóvári Mihály

Jöjjön aminek jönnie kell, egy szép adag VW-Audi elsőre, minthogy ez a legnépesebb csoport az AMTS-en. És Passat tulajként elfogult is vagyok.

Igazi nézelődőként jártam be az AMTS 2019 pavilonjait, és kissé önző módon elsősorban azokat az autókat fotóztam le, amelyek valamivel megfogtak. A megjelenésükkel, a decorral, a technikával, vagy mert szeretem azt a típust. Például a nyolcévi BMW E30 birtoklás is nyomott hagyott, azokhoz is rögtön odafutok. Vagy a Passat B5,5, a legtöbbet lekaptam. Bár elsőre belépve a pavilonokba odakapja az ember a szemét, de 10 perc után már immunis a roti+airride kombókra, mert most az tűnik a belépőnek a tuningvölgybe - hogy is szokott menni az FB-n? Kezdőszett? De nem akarok sokat rizsázni, igazán a benzinre beindulóknak most is azt mondom, érdemes körbenézni a hétvégén, mert biztos találni rokonlelket, és itt az a jó, hogy könnyebben megy a beszélgetés, mindenki nyitottabb, ha normálisan lépnek oda hozzá. Menjetek hát, merítkezzetek meg az autózás vidámabb oldalán!

Jöjjenek a VW-Audik!

 

 Még van három galéria, menj rá a továbbra!

Tovább
2 komment

Most kell csúszkálni!

2018. december 05. 12:46 - Dombóvári Mihály

Sokkal jobb tanpályán rájönni, hogy megcsúszva miként uralható az autó, mintsem élesben elrontani. Már megint elmentem fotózni egy gyorstanfolyamra, egy maszek videót is összevágtam.

img_4996_resize.JPG

Igazán most nem én csúszkáltam, hanem néztem, ahogy mások teszik, és az oktatók munkáját figyeltem, mert az ő tapasztalataikra voltam kíváncsi. Közben beültem persze a gyakorlók mellé is, hogy képet kapjak az ő oldalukról is. Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy aki részt vesz a közlekedésben az a vezetői tudását legalább addig fejlessze, hogy úgy kezelhesse biztonsággal az autóját, hogy közben ne lassítsa a forgalom ritmusát. Erre nagyon jó helyszínek a vezetéstechnikai pályák. Persze az a jobb, ha a vezetői tudásszint az említettnél is magasabbra jut, hogy más vezetők hibáit is magabiztosan kivédhesse a sofőr.

Tovább
Szólj hozzá!

Ha nincs a kocsidban indukciós töltő

2018. november 19. 21:50 - Dombóvári Mihály

Az autókban is egyre gyakrabban előforduló extra az indukciós eszköztöltő, de sokkal gyakoribb ma a telefon, amely képes a vezeték nélküli töltésre. Az olyan telefontulajoknak szól ez a teszt, akiknek nincs autójuk a korszerű eszközük kábelmentes töl

mili_toltok_13.JPG

Utólagos indukciós töltő, nem csak passzív telefontartó

 

Az okostelefon forgalmazók információi szerint ma már a kínálat 20 százaléka tudja a vezeték nélküli töltést. Természetesen elsősorban a prémium kategóriába sorolt eszközök ezek, de ismerve a gyors technológiai fejlődést, ez a képesség hamar leér az elérhetőbb áru kategóriákba is. Az autópiacon hasonló a helyzet, már ami a prémium kategóriát illeti: ott tartozik az alapfelszereltségbe, de inkább a rendelhető extrák közé a vezeték nélküli töltő. Az átlagautókba egyenlőre inkább csak fizetős extra, ha rendelhető egyáltalán.

Tovább
Szólj hozzá!

Most kell dízelt venni

2018. szeptember 06. 22:04 - Dombóvári Mihály

Az új- és használtautópiaci mozgás okán most érdemes fiatal használt dízelautót venni. De számítani lehet rá, hogy lassan zárul a kapu és visszadrágulnak!

Nagyon beijedt az újautópiac. A sorozatos dízelbotrányok, a dízelek egyes városrészekből való kitiltásának felemlegetése, az ehhez szükséges jogszabályi háttér megalapozásának híre mind a dízelvásárlások ellen szólnak. Még ott is, ahol nem terveztek konkrét intézkedést. Ez rögtön kihatott az újautóeladásokra, halljuk a beszámolókban: az Eu-ban az összesen eladott személyautóból a csúcsévben, 2011-ben 56,1 % volt a dízelmotorosok részesedése, 2017-ben már csak 44,8 %, idén pedig 40 % alá csúszott (ACEA adatok szerint, Európai Autógyártók Szövetsége).

benzines_kiemeles.jpgNémet kereskedésben így hangsúlyozzák a benzinmotort

 

Tovább
45 komment

Könnyű, de szívás is lehet

2018. június 07. 19:54 - Dombóvári Mihály

Kaptam egy defektet, előfordul az ilyen. Mégis elmondanám mi a teendő, mert meglepően sok autós tárta szét a kezét, hogy nem tudná megcsinálni a kerékcserét és inkább telefonálna azonnal-bárkinek, aki kihúzhatja a bajból.

Teljesen hétköznapi kátyús történet: éppen lemosattam a nálam volt Fiat Tipo tesztautót, majd kis budai utcán gurultam csendben gondolkozva hol is fotózzam le. A kis utca a nagy fák miatt vidám nyári árnyékfoltos volt, így nem vettem észre az amúgy nap-mint nap kikerült kátyút, csak arra eszméltem, hogy a gumi azt mondja hangosan hogy: PAKK. Leesett a tantusz rögtön, „afene” gondoltam, engedtem a kormányon, és már húzott is jobbra.

katyu.jpg

Megvagy defekt. Szépen betoltattam egy parkolóhelyre, addigra már teljesen leült a gumi, hallani lehetett a lehúzott ablakokon át a gyötört hangját. Nem örültem a dolognak, és nem csak azért mert váratlan feladattal megakad a nap, hanem mert a tesztautót én kaptam meg először, csak ezer kilométert mentek vele az importőrnél bejáratás címén. És nagy, bicolor, 18 colos felniket viselt, prémium GoodYear gumikkal. A gumit sejtettem, hogy halott, és nagyon bíztam benne, hogy a drága felninek nem történt baja, mert fémes hangot nem hallottam.

Tovább
4 komment

Villanyautót másodiknak

2018. május 31. 10:05 - Dombóvári Mihály

Ismerősöm fellelkesülve vásárolt egy Citroen C-Zero-t, amelyet eleve második autónak szánt a feleségének. Mérnökemberként mindent számolt, elmesélte nekem, én meg tovább adom.

img_1375_resize.JPG

Igazán az egész sztori a múltkori flottakezelő-használtautó telep látogatásának a folyománya. Ottjártamkor állt ott két elektromos autó, egy Citroen C-Zero és egy Nissan Leaf (igazán állt még ott egy BMW i3 is, de az a céges lótifuti városi autójuk, és nem eladó, ami eladó az itt nézegethető). Az elektromosokról beszélve derült ki, hogy a C-Zeronak van egy testvére is, amit már korábban eladtak, így megkértem őket, keressék fel a tulajt, ha ez nem tolakodó, hátha beszélhetek vele a tapasztalatairól.

Tovább
1 komment

Használtautót, de honnan?

2018. március 27. 23:19 - Dombóvári Mihály

A megbízható forrás megtalálása legalább olyan fontos a használtautó vásárláskor, mint az autók ismerete. Nem szégyen ebben is külső segítséget hívni.

img_0950_resize.JPG

A használtautóvásárlás igen nagy figyelmet igénylő, összetett folyamat. A tökéletes vásárlónak ismernie kellene az autótípusokat, hogy tudja mely modell az, ami az igényeit kielégítheti. Ugyanígy ismernie kellene az értékvesztés dinamikáját, hogy meg tudja ítélni, hogy pénzügyi szempontból egy autó ára mennyire jó ajánlat. Továbbá bírnia kéne kiterjedt szerviztapasztalattal, hogy felmérhesse egy adott autótípus karbantartási igényét, egyrészt, hogy ellenőrizhesse a pillanatnyi állapotát, másrészt, hogy felbecsülhesse mennyit kér majd az adott jármű üzemeltetése.

Tovább
9 komment

Klasszikusok az AMTS-en

2018. március 21. 08:52 - Dombóvári Mihály

Na nem úgy klasszikusok! Hanem tuning szempontból! Szerintem elég jól hangzik a Mustang, az M4, a C63 AMG, a Bora, a T5 típusnévsor!

oct_amts_2018_02.jpg

Érdekes autók, a kínálat három végéből: amerikai vadnyugat, német über-autobahn vadászbombázók, gebraucht-kombi és melósteher, mindez egy standon, vagy harminc új kult-felni társaságában. Aki benne van, annak nem nehéz kitalálni, de aki nincs, annak elárulom, hogy Páva Gábort hívtam fel, hogy az O.CT Tuning standján mi jó lesz látható, és azonkívül , hogy beszélgessünk egyet, más okot is tud-e mondani arra, hogy elsétáljak oda – ez csak amolyan élcelődés az éteren át, mielőtt bárki hibajelet küldene.

Tovább
Szólj hozzá!

Hóban, négyévszakossal

2018. február 25. 15:10 - Dombóvári Mihály

Szeretek kísérletezgetni, és már többször jeleztem, hogy szerintem megvan a helye a négyévszakos abroncsoknak az autózásban. Csak tudni kell melyik a jó, és milyen autó viseli.

vredestein_quatrac5_1.jpg

Nagyon sok mindentől függ egy gumiabroncs viselkedése. Természetesen egyrészt a saját tulajdonságaitól, gumikeverékétől, mintázatától, a karkasz felépítésétől, de nagyon sok függ attól, hogy milyen méretben milyen tulajdonságokkal bíró autón alkalmazzák. A legutóbbi két próbálkozásom is ezt támasztotta alá: a VW Passatra szerelt Michelin CrossClimate abroncsból a felső mérethatárt választottam, az Opel Corsa-ra a gyári alapméretű Vredestein Quatrac Lite került. (És most ez utóbbi cseréltem másik fajtára).

Tovább
4 komment