olajszag

csak ha szét is szedted a mecsóidat

Rendben a retró, de hiányzott az USB

2017. június 01. 17:26 - Dombóvári Mihály

VW Passat B5.5 őseredeti kazettás fejegységének korszerüsítése volt a cél, csere nélkül persze.

passat_dension_04.JPG

Nagyon helyre kéne már hoznom a letörött kesztyűtartó fedél nyitót

 

Na nem azért nem cseréltem le eddig a Passat már újkorában sem zseniális fejegységét mert annyira szuperhifi lenne. Korábban mindenben cserélgettem, most meg valahogy nem: talán megszoktam, ahogy kinéz, vagy általánosságban elég megóvott a jármű, és jól hat a gyári belső, amely megbomlana egy utólagos új fejegységarccal. De még az is lehet, hogy egy olyan lavinát indítanék el, amellyel már minden autóbuzi találkozott: ha már kicseréltem a fejegységet, akkor nem maradhatna a nyurga gyári hangszórókészlet sem, és ha az is cserés, akkor kéne egy erősítő is, stb.stb.

De bárhogy is van, a lényeg, hogy ott van a gyári fej, a csomagtartóban egy féllábú cd-tárral, amiben 10-ből csak 6 hely működik, és néha így is lefagy. És hát az ember amúgy is egyre kevésbé vesz CD-t, hanem letöltjük a zenéket hol pénzért, hol ingyen, ritkán írok(unk) cd-t, már az idejére sem emlékszem mikor vettem utoljára írhatót. Hét éve? Kazettázni poén, mert a Passat hozta, hogy elővettem ami van, egy-két lemezt (igazi vinil) és CD-t át is vettem kazira, hogy legyen a kocsiban, az legalább nem ugrott, amikor bent volt a sportrugó. De ez is csak szórakoztatás kategória, már nem passzol a napi ritmusba és eszközkörnyezetbe.

Előbb a sok beáramló bontásra szánt Passat okán felmerült, hogy esetleg egy gyári „nagynavis” fej menjen bele, de hát már az is elavult, és hát a srácok elmondása szerint az sem szólt túl szépen. Így elkezdtem nézegetni, mivel okosíthatnám a kifutott technikát. Nagyjából egybe esett egy kütyüdoktor eszmecserével, ahol a Dension egy eszközét (Gateway Lite) javallották, ezt is nézegettem, és így rámozdultam. A holmi kétféle kivitelben készül, az egyik USB csatlakozási lehetőséggel bír, a másik Bluetotth kapcsolatra is képes (BT kiegészítő betűjellel).

passat_dension_02.JPG

A Dension készülék, jóval kisebb mint a legelső, amely egy vinyót tartalmazott és kazetta-adapterrel használtam valamikor '98-ban

 

Valójában egy jel dekóder, amely a fejegység számára analóggá alakítja a digitálisan érkező és általa feldolgozott jelet. Nem új dolog, már csak abból is látható, hogy melyek az együttműködésre alkalmas fejegységek (és autók) – ezt a gyártói honlapon lehet kiválasztani, az alkalmazhatóság a fejegység altípusától is függhet. Az eszköz a CD-tár csatlakozóját használja, így az egyrészt lekötendő, ha van, másrészt, ha a fejegységen nincs ilyen csatlakozó, akkor arra nem köthető rá a Dension eszköz.

passat_dension_01.JPG

A CD-tár vezérlő csatlakozó helye az egyik oldalon

passat_dension_03.JPG

Mikrofon és USB csatlakozó a másik oldalon

 

Mivel eredetileg a CD-tár a fejegységről vezérelhető, így a gyártó az eszköz vezérlését is így oldotta meg. Tehát a CD-tár funkció kapcsolóival lehet utasításokat közölni a Gateway-jel. Így, ha az USB portra pendrive-ot csatlakoztatva hallgatunk zenét, akkor léptethetünk a zenék és könyvtárak között. Ha az USB-re egyéb médialejátszó eszközt, vagy a vezeték nélküli kapcsolattal okostelefont csatlakoztatunk, akkor az eszközről és a fejegységről is működik a vezérlés.

passat_dension_05.JPG

Okosabbnak ítéltem, ha nem magam szerelek. Hideg is volt még akkor

 

Eredetileg úgy terveztem, hogy beszerelem magam, mert nem tűnik nagy varázslatnak. De letettem róla, mert a kocsibeállónknál nincs áram, forrasztani se lehet, ha éppen kell, szóval elvittem Szöllősi Zsolthoz, akinél már többször járt az autó, legelőször a csippelést szedte le kb. három éve a motorvezérlőről. Ő az aki mindenféle utólagos extrákat szerel be a VAG modellekbe keresztbe-kasul (már meséltem róla). A Densiont meg a Muzix-nál vettem meg, így Angyalföldön csak be kellett ugrani hozzájuk a PoHu-val szemben (Fáy utca).

passat_dension_06.JPG

Autóvillanyászok nyakatekert testhelyzetei: a cél annak kiderítése, hogy ki lakik még ott bent?

 

Amúgy a beszerelés viszonylag egyszerű, attól függően, hogy mit szeretne az ember, hogy rejtve, vagy hozzáférhetőn legyen a cucc. A hozzáférhetőséget az USB csatlakozó magyarázza, így több lehetséges hely felmerül, a könyökló doboza, a kesztyűtartó, a rádió alatti üres rekesz. De minden rés be van lakva az autón, így jött a beszerelői tapasztalat szülte javaslat: tegyük a műszerfal mögé, az USB-t vezessük ki hosszabbítóval. Ez tetszett.

passat_dension_07.JPG

Pár vezetéket korábban közvetlenül az érintkezőkre forrasztottak, célszerű, de kevésbé szakszerű megoldásként. Ezeket lebontották

 

Zsolt szupertürelmes kollégája nyerte a feladatot, amely a fejegység kihúzásával kezdődött. És itt igazolást nyert a megérzés, hogy nem nekem kéne mókolni a kocsival, mert több kesze-kuszaság is előkerült: egykori kihangosító beszerelés öröksége maradt hátra, több fölösleges kábellel, amelyeket egyszerű megoldásként közvetlenül a fejegység érintkezőire forrasztottak. Előbb ezeket kellett lebontani, meg széthúzogatni a CD-tár csatlakozó adapterét, mert hát az nem gyári holmi. És kellett még egy táp, ez gyorsan megvolt.

passat_dension_08.JPG

Gyorsan haladt a bekötés

 

A Gateway Lite BT a vezeték nélküli kapcsolattal telefon-kihangosítóként is használható, ehhez van mikrofon csatlakozója is – és mellékeltek hozzá mikrofont is kábellel. Ennek a bekötését nem kértem, mert headsetet használok, már elmondtam miért. A csomagtartóban lakó CD-tárat lekötötték, ki még nem szedtük, mert be van kábelezve, és végülis elfér, de még nem döntöttem a sorsáról. Ha nagyon útban lesz és unatkozom, akkor kiveszem. A Densiont zörgés- és sérülés elleni vékony habszivacsba csomagolva a légkondicionáló vezérlő panelje mögé dugták, majd kipróbáltuk a készséget. Minden működött, így a rádió is a helyére került.

passat_dension_09.JPG

Megkapja a tápot

 

A beszerelés óta már jó két hónap eltelt, és rendszeresen használom. Igazán nem bonyolítottam túl a dolgot, egy pendrive-ra rátoltam a laptopon lévő zenék egy részét, majd a kocsiban csatlakoztattam, és így hallgatom. Otthon dolgozva kevésbé függök az okostelótól, tehát nem azzal töltöm le a zenéket, mint elérhető saját eszközre, hanem a munkalaptopra, ami ugye nem a cégé, mert az én vagyok. Így a telefont nem szoktam csatlakoztatni, megy a zene a pendrive-ról – telón alig van néhány zene.

passat_dension_10.JPG

Az USB-hosszabbító kábel is a helyére kerül

 

Az alapvető tapasztalat, hogy tényleg nem egy überhifi a Passat gyári rendszere, hiába a két kétutas szett, sajnos még a youtube-os, minimál adattartalmú MP3 sem szól sz@rabbul, mint a CD. A másik, hogy a fejegység vezérlőket használva ugyanolyan türelmesnek kell lenni, mint minden más számítástechnikai eszközzel: gyors nyomkodással léptetni tilos, mert lefagyhat a holmi, akkor át kell kapcsolni rádióra, vagy kazira, majd vissza CD-re, és újra élni kezd.

passat_dension_11.JPG

Gyors próba a helyrerakás előtt

 

Tehát így most jó, az alapvető lépés megvan, digit formátum hallgatható. És azt hiszem itt az ideje kipakolni ezeket a kopogós, középhangú hangszórókat, ha már itt a jó idő. Csak még nem találtam ki milyen legyen (és hogy van-e értelme ezzel a fejegységgel fejlesztgetni).

passat_dension_12.JPG

Ezredfordulós reklámfotó

passat_dension_13.JPG

Itt a fejegység alatt vezettük ki az USB kábelt, a csatlakoztatott pendrive-ot vagy eszközt nyom nélkül elrejti az alsó tárolórekesz

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olajszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4712557865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBandesz 2017.06.02. 13:41:32

Hasonlót követtem el az Alhambra Scala fejegységével, ami küllemre tök ugyanez. Normális hangszórókat még nekem is vadásznom kell, én is szívesen veszek mindenféle tanácsokat!

Zsomatograf 2017.06.02. 13:49:21

Nem VW, hanem Ford, de ezeket a gyári fejegységeket úgyis kb. a Blaupunkt és a Philips szállította mindenhova. A gyári CD-s, CD-tárat vezérelni képes, tökéletesen működő fejegységet kicseréltem egy alap Sony-ra és leesett az állam. Meg a tesómnak is, együtt csináltuk.
Ég és föld, jelentősen szebben szól, pedig aztán végképp nem high-end cuccot választottam. Ekkor jöttem rá, hogy a fenét fogok én további soktízezret kidobálni új hangszórókra, amíg recsegés és torzítás nélkül, az én fülem számára szépen szólnak.
Próbaképp dugj rá egy tetszőleges másikat.

Zsomatograf 2017.06.02. 13:50:39

Nem VW, hanem Ford, de ezeket a gyári fejegységeket úgyis kb. a Blaupunkt és a Philips szállította mindenhova. A gyári CD-s, CD-tárat vezérelni képes, tökéletesen működő fejegységet kicseréltem egy alap Sony-ra és leesett az állam. Meg a tesómnak is, együtt csináltuk.
Ég és föld, jelentősen szebben szól, pedig aztán végképp nem high-end cuccot választottam. Ekkor jöttem rá, hogy a fenét fogok én további soktízezret kidobálni új hangszórókra, amíg recsegés és torzítás nélkül, az én fülem számára szépen szólnak.
Próbaképp dugj rá egy tetszőleges másikat.

Valami? Amerika? Naná! 2017.06.02. 14:35:51

Azt ugye tudod, hogy ebay/Aliexpress/Gearbest vonalról fele-harmad áron is megúszhattad volna ugyanilyen minőségben, és legalább SD kártya bemenet is lenne rajta...

glostyle 2017.06.02. 16:16:24

Nekem a tapasztalatom az, hogy nem a hangszóró a gyenge pont a (nem csúcs) gyári hifikben, hanem a fejegység. Egyetértek Zsomatograf-al, azt kell lecserélni, már egy alap de nem noname fejegységgel is sokkal szebben fog szólni a zene.

Himoto 2017.06.02. 18:58:38

@Valami? Amerika? Naná!:
A Yatourt en nem eroltetnem. Nem veletlenul kerul annyiba. Kinai hulladek. Lefagy, es a hangminoseg borzalmas. A Dension hozza a gyari szintet. Egy vw dynaudio rendszeren teszteltem mfd2-es fejegyseggel.

R!ck4 2017.06.03. 19:33:33

Vannak eladó 7"-os kétdines gps- tolatókamera- mp3-video- telefonról lejátszós, kihangosítós igo navis-s fejegységeim, a saját alhambrámban is ezt használom, ezt a megoldást kenterbe veri bármikor.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.06.05. 05:29:06

Ügyes :)
Én az előző autómban a magnó bemenetére kötöttem egy jacket meg egy kapcsolót, egy mikrofonos telefon headset hosszabbítóval, egy USB meg jött a tápról, így telefonnal jó volt a cucc.
süti beállítások módosítása