olajszag

csak ha szét is szedted a mecsóidat

A kosz nem ápol, de eltakar

2017. július 03. 20:42 - Dombóvári Mihály

Szeretsz autót buzergálni? Jó ideig ne mosasd le, majd ami a mosás után fogad, ellát feladattal egy időre!

passat_hibak_6.jpg

Művészi fotó igénye nélkül: ilyen lett (telóval)

 

Valahogy mindig a dolgok végére marad az autómosás. Szerettem régebben magam tenni, de hely hiányában nem megy, a jó kézimosók (válogatós vagyok) mind a város más-más pontján vannak, így kb. két órás elfoglaltság a mosatás. Ezért gyakorta betolom egy gépibe, hogy legalább ne úgy nézzen ki. Nem hisztizek a kefekarcokon, nem attól fogja az értékét veszteni, és erre találták ki a polírozást. Na de nem ez a lényeg, hanem, hogy megint elvittem egy jobb gépibe, majd mellette kiporszívóztam – szerencsére frissen tisztíthatták a porszívót mert dolgozott rendesen.

Hazaérve előtúrtam a kamrából a mindenféle autóápoló szeremet és flakonomat. Tudom, hogy a szakosodott mosók fele annyi idő alatt, általában szebben megcsinálják, de néha végig kell nyalni a saját autót. Olyan mikor a kutya körbejárja a területét, végig kell simogatni időnként a kocsit is. Lemostam belülről az üvegeket, végigtakarítottam a műanyagokat ápolószerrel (üléskárpit foltot is akartam tisztítani, de a kárpittisztító spray bedöglött), kitöröltem a falcokat, leápoltam a külső műanyagokat, felnitisztítóval a fékport a felnikről. Bogárszenny eltávolítóval a millió szétkenődött bogár mosás utáni negyedmillió maradékát is leszedtem.

És már menet közben fogtam a fejem, mindig elfelejtem micsoda stressz mikor az újabb városi sérülések előkerülnek a koszréteg alól. Valaki hátulról gondolom parkolóban megtolta a kocsit, a lökhárító fényezésen ott a térképes repedésháló, a műanyag védőcsíkon a lemaródás. Minden visszanyerte a formáját, alánézve se láttam törött rögzítőfüleket, de nem szép. Még ha csak tisztán látni és közelről, akkor se. Itt a polír nem segít, csak a fényezés.

passat_hibak_1.jpg

Hát a fényezetten a térképesedés nem látszik, de a szürke műanyagon a bemaródások igen. Meglöktek erősebben

 

Mindkét hátsó lámpa homokos belülről: ezt meg hogy? A külső plexi és a belső színes műanyag prizma között. Van tapasztalat? Csak a csere segít? Ráadásul a jobb hátsó plexije meg van horpadva, mint ami hőt kapott.

passat_hibak_5.jpg

Azt már láttam, hogy az egész nyáron bringacipelések miatt fenntartott tetőcsomagtartó talpai megfogták a fényezést. Semmi le nem hozza, polírozásért kiállt.

passat_hibak_4.jpg

 

Akárcsak a bal hátsó sárvédő fenetudjamiért bemattult felső része: én tankolom a kocsit, nem szoktam áthúzni felette a pisztolytömlőt, ez olyan arra utaló jellegzetes rondaság. Az újabb 5-6 darab oldalrányitásról nem is beszélek. Arról viszont igen, hogy éjszakánként meglátogatja az autót valami menyét, vagy nyest. Felkapaszkodik elöl (megkarcolta a frissen fényezett géptetőt), vagy a bal hátsó C-oszlopnál (na itt annyira körmöl, hogy konkrétan mély fehér karcok tömegét gyártotta a dög). Felmászik a tetőre, és az antenna tövébe pisál. De mi végre?

passat_hibak_2.jpg

A menyét karcok. A vizeletének a nyoma nem látszik, de lehet a következő képen is az

 

Onnan az anyag lefolyik, végigmarta a tető lakkozását, lemarta a kis szélvédő spoiler lakkozását, csak az üveget nem marta meg. Majd a hátsó szélvédőn ereszkedik le, megpihen a jobb hátsó sárvédőn és odatojik. Szerintem valaki felbérelte. De a szomszédok autóit is megtiszteli időnként, látom, sőt ha tesztautóval állok be azt is. Múlt héten cseresznyét is evett az ínyenc. Ponyvázzam?

passat_hibak_3.jpg

Ismeretlen eredetű mosószerrel eltávolíthatatlan foltok és egy friss lakklepattogzás az árnyékolón

 

A felnikről nem szeretnék beszélni, a járdázások miatt csak magamat szidhatom. Szóval ez a gyors mérleg, van mit megszépíteni, több, mint gondoltam. Vagy egy darabig, mondjuk októberig nem mosok kocsit, de akkor is csak sötétben �!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olajszag.blog.hu/api/trackback/id/tr612639267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkn 2017.07.04. 19:24:56

Anno a ddupla kerek lámpás Polomnak, ami korbéli rokon, a hasonló kivitelű hátsó lámpáját mosogattam sokáig, meg hurkapálcával nyúlogattam bele, de a legrosszabb a belemészott, és a két réteg közé döglött bogarak kiütögetése volt. Ütögettem, simogattam, hogy elektrosztatikusan, meg a rázogatásra nha megmozduljanak, kijöjjenek. Mondjuk az a lámpa eleve kivétellel cserélt izzókra van tervezve, kikapni nem volt nehéz, csak az izzók a panelen maradtak, a lámpa meg már sima műanyag, lehet locspocsolni. Nem tudom, a Passaté s így jön-e ki.

wankel · http://wankel.blog.hu 2017.07.04. 20:37:52

Na, ez az aztó most, így lett a legalkalmasabb a városi közlekedésre. Semmi nem megnyugtatóbb, mint egy eleve tökéletlen autóval közlekedni. Igaz az első karc mágnesként vonzza a többit, de egy idő után beáll valamiféle "pusztulati egyensúly", meg vele együtt a Zen állapot.

rbalint88 2017.07.04. 22:31:45

én négy éve adtam fel a szép autó tartását egy ilyen passattal. utána jött az avensis, ami szerepelt is TC-n (a kötegelőkkel az elején), most meg két éve egy Alfa van, amit szintén "meggyalázva" vettem, de rohadjon meg, erre igyekszem vigyázni. márciusig viszonylagos nyugalomban éltem, de akkor beszippantott a tiszta autó igénye, azóta szombatonként se pihenem ki magam, mert reggel autómosás :) de így, alaposan elnyalogatva öt méterről showshine van, a visznylag szép nagy felületek elviszik a szemet a hibákról.
egy alapos waxolás (motip polish&wax jó, meg a sonax profi nanowax) és mosás után a sonax brilliant shine detailer csodákra képes :)

ja, a passatot azután adtam el viharos gyorsasággal, hogy újrafényeztettem a motorháztetőt (kulcsozás+kavicsok), hozzápolíroztattam a kasztni többi részét is és 3 nap múlva meghúzták az első lökhárítót. az volt az utolsó csepp.

Pepejoe 2017.07.04. 23:59:23

Esetleg meg lehet próbálni a hátsó lámpába 1-2 deci tiszta alkoholt önteni és azzal kilötykölni a homokot. A lényeg hogy olyan cucc kell, ami tisztán párolog, így a csapvíz nem jó. A desztvíz jó lenne de egy élet alatt nem szárad ki.
Viszont garit nem vállalok az ötletre de annyi biztos, hogy mi így szoktuk a beázott, beporosodott fényszórókat kimosni, ha nem éri meg szétmelegíteni a ragasztásánál.

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2017.07.05. 08:51:28

Egy régebbi autómat három év után először lemosattam. Elmentem a gyerekért az oviba és visszafelé nem találtam a kocsit a parkolóban. Már majdnem a rendőrséget hívtam, amikor észrevettem. Háromszor mentem el mellette :-)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2017.07.05. 09:23:40

Az az állat valószínűleg nem menyét lesz, hanem nyest. Szintén menyétféle, de jobban tűri a városi életet, viszont nem szereti a kutyákat. Nem túl ápolt (értsd: nem agyonfürdetett, hanem természetes szagú) kutya szőréből kell tüll- vagy egyéb, szagáteresztő zacskóba tenni és a fontos helyeken elhelyezni. Pl. az antennára rácsíptetni. Induláskor leveszed, este vissza.

Oleg Gontar 2017.07.05. 09:44:01

Sosem ertem ezt. Eszkoz az auto, nem eletcel, es nem ekszer. Lokharito, a neveben benne van hogy lokot harit. Azert van hogy,seruljon es az seruljon ne mas. Az olaj bezzeg nem latszik azt eleg cserelni 10 evente. Nevetseges az egesz. Csak olyan tarsadalomban fordulhat elo, ahol az auto kincs, az adja a tekintelyt, ezert az utolso kozmunkas is metalfenyezett premium autoval akar megjelenni.

davver 2017.07.05. 10:13:47

@Oleg Gontar: Sosem értettem azt, hogy miért baj az hogy valaki igényes próbál lenni a 10 éves kocsijára ! A gond csak az hogy van egy olyan nem kis réteg aki 2 évesre se tud vigyázni! A probléma abból adódik amikor ezek egy téren vannak és rendszerint az igénytelen neveletlen autós jön ki jobban a szituból! Szóval egyetértek legyen mindenki igénytelen! Grat!

Elsőszámú Közellenség 2017.07.05. 10:35:04

A nyest kifejezetten aranyos állat, az egyik legbájosabb cselekedete, amikor szétrágja a kábeleket. A szomszédom udvaron álló autóján az összes gyújtókábel kuka lett némi darabolás után.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2017.07.05. 11:08:59

@Elsőszámú Közellenség: Vagy a féltengely gumiharangját egy új Passaton, és a júzer csak pislog, hogy miért ráz a kocsi 26 ezer km-nél.

Oleg Gontar 2017.07.05. 11:25:33

@davver: Mert ez nem igenyesseg, hanem magamutogatas, menozni probalas a semmire. Emlekeztet arra amikor a micramat jott valaki megvenni, kozolte hgoy ezzel az autoaval nem lehet megjelenni. A sracnak a huvelykujj korme 3 centis volt a kellemesebb fulpucolasi elmeny jegyeben. Hat ez a gondom. Az hgoy az emberek az autojuk altal probalnak valakik lenni, tarsadalmi rangot elismerest kivivni.

Hat ez a bajom a "Jaj van 2 centi karc a lokhariton az egesz autot fenyezem mert ha csak ott fenyezem elut a szin a tobbitol" szinto kenyeskedos igenyeskedessel.

robijoe 2017.07.06. 12:16:51

@Oleg Gontar: Jaj ,ne már.
És szegény fényezők, éhezzenek? :-)

aSoma 2017.07.06. 23:39:22

@Oleg Gontar: legkozelebb hasznaltauto-vasarlaskor ez alapjan te boldogan fizetsz majd ugyanannyit egy szetnyomott szarert,mint amit valaki gondozott? A wc-t se kefeld le,ugyis szaros lesz

ZON 2017.07.07. 21:16:03

@Elsőszámú Közellenség: Láttam így kiégett Toyotát... :(

JmOS 2017.07.09. 10:18:11

@aSoma: Igen. Mindig van egy egészséges középút. De ezt a szintet én sem értem.
Kinek persze mire van ideje...

A cikk ráadásul azzal indít, hogy szeretek autót "buzergálni". Nekem nem ez a buzergálás, és ennek mi köze az olajszaghoz????
süti beállítások módosítása